Automatkalla kotimaassa perheen kanssa

Kotimaassa riittää paljon nähtävää ja koettavaa, joten aina ei tarvitse lähteä reissuun ulkomaille. Vaikka julkisella liikenteellä matkustaminen tuo tietynlaista huolettomuutta ja helppoutta, myös omalla autolla pääsee näppärästi kiertämään eri kaupungeissa ja kohteissa julkista liikennettä vapaammin ja oman aikataulun mukaisesti. Mutta millaista autolla reissaaminen on, kun lapset ovat mukana?

 

Omalla autolla reissaaminen lasten kanssa voi olla mukava ja helppo tapa tutustua kotimaan kohteisiin. Kotimaa tarjoaa paljon erilaisia aktiviteetteja ja nähtävää kaikenikäisille. Ja mikäli tuntuu, että haluaa nähdä enemmän, niin autolla pääsee helposti käymään myös Ruotsissa, Norjassa tai vaikkapa Ahvenanmaalla.

Automatkoista viihdyttäviä koko perheelle

Lomareissun tekeminen omalla autolla on monelle helppo valinta, sillä aikataulusta voi päättää itse. Pitkä automatka saattaa kuitenkin olla haasteellinen etenkin perheen pienimmille. Tällaiset tilanteet voivat myös helposti kiristää aikuisten hermoja. Jotta automatka olisi jokaiselle reissaajalle mahdollisimman mukava, niin se kannattaa suunnitella hyvin. Automatkalle kannattaa myös ottaa viihdykettä mukaan, jolloin pidempikin matka taittuu sujuvammin.

 

Matka-aika kuluu mukavasti vaikka puhelimen tai tabletin kanssa, lapset voivat vaikka pelata tai katsoa elokuvia matkan aikana. Autossa voi myös lukea jotain tai vaikka nukkua pienet päiväunet.

 

Etenkin silloin kun mukana on kaksi aikuista, voi kuljettajaa vaihtaa välillä. Ajon aikana toinen aikuinen voi keskittyä enemmän lapsiin ja leikkiä heidän kanssaan vaikka erilaisia sanaleikkejä, mitkä tekevät matkasta hauskemman kaikille. Jos pitää pelaamisesta, voi myös kokeilla onneaan bonuksetilmantalletusta.com -sivustolta löytyvillä nettikasinoilla. Mobiililaitteilla erilaisten kolikkopelien pelaaminen reissussa käy helposti.

 

Hyvä suunnittelu ja positiivinen ilmapiiri ovat tärkeitä asioita onnistuneen automatkan kannalta. On myös hyvä muistaa tehdä reissu lasten ehdoilla. Erityisesti liian tiukka aikataulu voi tuottaa ongelmia, sillä kukaan ei tahdo olla myöhässä. Lisäksi hermoilu välittyy helposti myös lapsiin, mikä vaikuttaa koko reissun tunnelmaan.

 

Aikuiselle on suhteellisen helppoa matkustaa autossa pitkiäkin matkoja ilman taukoja, mutta lasten kanssa matkustettaessa kannattaa pitää parin kolmen tunnin välein taukoja. Teiden varsilta löytyy yleensä paljon erilaisia paikkoja, joissa voi pysähtyä tauolle ja samalla myös nesteyttää kehoa ja syödä jotain. Parasta autolla reissatessa onkin, että aikaa on riittävästi, eikä kohteesta toiseen ajaessa ole välttämätöntä pitää kiirettä.

 

Yksi tärkeimmistä asioista automatkalla on keskustelu kaikkien kanssamatkaajien välillä, sillä jokaisella on varmasti omat ajatuksensa reissusta ja siitä, mitä kaikkea sen aikana tahtoo nähdä ja kokea.

 

Joskus takapenkillä kuitenkin saattaa tulla eripuraa asioista tai sisarusten välillä jopa riitaa pienistäkin asioista. Tällöin aikuisen kannattaa ottaa johtajan rooli ja auttaa riitojen sopimisessa. Yhtenä vaihtoehtona voi vaikka miettiä istuinpaikkojen uudelleen järjestelyä, jolloin toinen aikuisista siirtyy takapenkille. Toisena keinona voi kokeilla myös taukoa autossa istumisesta.

Parhaat kotimaan kohteet lapsiperheille

Kotimaassa riittää lapsille ja koko perheelle nähtävää todella paljon. Yksi suosituimmista perhekohteista on varmasti Naantalin Muumimaailma. Teemapuisto sijaitsee saaressa, aivan Naantalin vanhan kaupungin edustalla, johon pääsee kävelysiltaa pitkin venesatamasta.

 

Kesäaikaan ehdoton kohde on Porin läheltä löytyvä Yyteri, joka on yksi Suomen suosituimmista rantakohteista. Ranta tarjoaa loistavat uintimahdollisuudet ja lisäksi lasten kanssa voi käydä tutustumassa viihdyttävään kiipeilyrataan. Toinen todella suosittu rantakohde on Kalajoen hiekat, jossa pääsee mereen uimaan ja viettämään aikaa vesipuistossa.

 

Myös Lappi on monien suosikkilomakohde, sillä siellä riittää paljon koettavaa. Joulupukin pajakylä on lapsiperheiden kestosuosikki, jossa on tarjolla mahdollisuus tavata joulupukki sekä ylittää myös Napapiirin linja. Näiden lisäksi pajakylässä voi tutustua joulupukin pääpostiin, nauttia erilaisista herkkuruoista, ostaa suomalaisia käsitöitä sekä osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, kuten poro- ja huskyajeluihin, joista etenkin perheen pienimmät varmasti innostuvat.

 

Kotimaasta löytyy myös monia huvipuistoja, joissa viihtyvät kaikenikäiset. Suosituimpia ja tutuimpia ovat Helsingin Linnanmäki ja Tampereen Särkänniemi. Mutta vauhtia ja menoa löytyy myös Pohjanmaan Power Parkista ja Kouvolan Tykkimäestä.

 

Eläinten ystäville Suomesta löytyy useampia eläinpuistoja, joissa pääsee näkemään niin kotimaassa eläviä kuin eksoottisimpiakin eläimiä. Helsingin Korkeasaaressa pääsee tutustumaan Suomen ainoaan leijonaan, kun taas Ähtärin eläinpuistossa asustaa Suomestakin tuttuja eläimiä sekä Kiinasta tuodut pandat. Suomen ainoaan jääkarhuun puolestaan voi käydä tutustumassa Ranuan eläinpuistossa.

Autolla helposti myös Suomen rajojen ulkopuolelle

Mikäli aikaa riittää ja Suomen eri nähtävyydet on jo koettu, niin autolla on helppo ottaa suunta myös rajojen ulkopuolelle. Etelä-Suomessa sijaitsevasta Turusta pääsee helposti autolla ajelemaan saaristoreittejä, joiden varrelta löytyy kaunista meri- ja saaristomaisemaa ihailtavaksi. Saariston kautta pääsee matkustamaan lauttojen avulla myös Ahvenanmaalle, joka tarjoaa aitoa saaristolaistunnelmaa.

 

Pohjois-Suomessa ja Lapissa vierailevat voivat vierailla Tornion kautta kätevästi Ruotsin puolella Haaparannassa. Toinen vaihtoehto on myös ylittää raja vielä ylempää käsivarren kohdalta ja käydä tutustumassa Norjan vuonojen upeisiin maisemiin. Norjan puolelle pääsee helposti esimerkiksi Kilpisjärveltä, mistä matkaa voi jatkaa aina Tromssaan saakka. Norjan mahtavat maisemat tarjoavat myös loistavan mahdollisuuden patikointiin, mistä vähän isommatkin lapset varmasti pitävät.

Autolla sujuvasti ympäri Suomea

Kun haluaa reissata kotimaassa rennosti ilman aikatauluja, niin oma auto on siihen paras väline. Se palvelee hyvin myös lapsiperheen tarpeita ja tarjoaa erinomaista joustavuutta koko reissun ajan. Autolla pääsee helposti mihin tahansa ja suunnitelmia voi vaihtaa lennosta, jos se sopii koko porukalle.

 

Autolla reissaaminen vaatii tietysti aina hieman suunnittelua ja joustavuutta. Matkareitistä kannattaa keskustella myös lasten kanssa ja joustavuus takaa, olemalla joustava myös yllätyksiin on helpompi varautua. Pitkälle automatkalle kannattaa varata viihdykettä, jolloin matka sujuu  huomattavasti mukavammin. Aikataulusta ei kannata tehdä liian tiukkaa ja useampi tauko pitkän ajomatkan aikana tekee reissusta mieluisamman, eikä kenellekään tule nälkäkiukkua, kun pidetään huolta ruoan ja nesteen saamisesta. Suomessa riittää kohteita moneen makuun, ja autolla pääsee kätevästi myös rajojen yli tarvittaessa.